tel. (85) 713 13 40, fax. (85) 713 13 49,um@czarnabialostocka.pl
25 Lutego 2018
imieniny obchodzą: Wiktor, Cezary, Zygfryd

PKO BP II Oddział w Białymstoku
I Oddział w Czarnej Białostockiej
Nr konta: 39 1020 1332 0000 1602 0037 4298


nasze strony

rozkład jazdy

pliki do pobrania
Urząd Stanu Cywilnego Działalność gospodarcza Gospodarka odpadami Podatki - wzory deklaracji Planowanie przestrzenne Ochrona środowiska Przedszkole Mapa aktywności organizacji pozarządowych Informacje dla przewoźników Tytuł: Honorowy Obywatel Inne

Planowane akcje zdawania krwi w Czarnej Białostockiej w roku 2018

w godz 8:30-13:00

15 lutego (czwartek)
12 kwietnia (czwartek)
21 czerwca (czwartek)
23 sierpnia (czwartek)
18 październik (czwartek)
13 grudnia (czwartek)


PSZOK czynny

Poniedziałek - nieczynny
Wtorek - 10:00-18:00
Środa - 10:00-18:00
Czwartek - 10:00-18:00
Piątek - 10:00-18:00
Sobota - 10:00-16:00


TERMINY WYWOZU ODPADÓW W 2018 ROKU

Harmonogram


KASA czynna

Poniedziałek - 8:00-14:30
Wtorek - 8:00-14:00
Środa - 8:00-14:00
Czwartek - 8:00-14:00
Piątek - 8:00-13:30

Przerwa - 10:30 - 11:00

Przepisy Kulinarne

Kapusta z grochem

Składniki: 0,5 szklanki grochu
50 dag kwaszonej kapusty
duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól, pieprz, kminek.


Sposób wykonania:

Groch opłukać, namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia zalać niewielką ilśocią gorącej wody, dodać pół łyżeczki kminku, pół łyżki oleju i ugotować. Cebulę posiekać, zrumienić na reszcie oleju, dodać mąkę, smażyć ją, nie rumieniąc. Następnie rozprowadzić zimnym wywarem z grochu. Połączyć kapustę z grochem i zasmażką.

Opracowanie:
Janina Karabowicz
(Czarna Wieś Kościelna)

Zacierka z kartofelką

Składniki: 1 jajko i trochę gorącej wody
2 szklanki mąki
1 cebula
2 łyżki tłuszczu
3 zimeniaki
2 listki bobkowe, sól do smaku


Sposób wykonania:

Drobno pokroić ziemniaki, wrzucić do garnka i zagotować. Z mąki i jajka zagnieść zacierkę i połączyć z ugotowanymi ziemniakami. Podsmażyć z cebulką, wymieszać z tłuszczem i zagotować.

Opracowanie:
Janina Lisowska
(Czarna Wieś Kościelna)

Grochówka ze smarkatymi kluskami

Składniki: groch
marchew
pietruszka
ziemniaki
przyprawy
wędzonka(boczek, żeberka)


Sposób wykonania:

Groch namoczyć na kilka godzin. Wędzonkę, jeżeli jest tłusta, wysmażyć. Warzywa drobno pokroić. Gotować groch z warzywami i wędzonkš. Ziemniaki obrać, potarkować, lekko odcisnšć, dodać mški i wymieszać. Do gotujšcego się grochu wrzucać kluski formowane łyżkš. Po wypłynięciu klusek jeszcze chwilę podgotować.

Opracowanie:
Czesława Stasiełuk
(Czarna Wieś Kościelna)

Pierogi z soczewicą

Składniki:
ciasto:
0,5kg maki
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju
ok.1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
20 dag soczewicy
2 łyzeczki kaszy jęczmiennej
10 dag boczku
1 cebula, sól, pieprz, majeranek


Sposób wykonania:

Zagnieść ciasto z podanych składników. Soczewicę i kaszę odgotować, boczek przesmażyć z cebulą. Dodać majeranek, sól, pieprz. Wszystko wymieszać. Wykrawać szklanką kółeczka z ciasta, nakładać farsz, zlepiać i gotować 10 minut. Podawać okraszone.

Opracowanie:
Janina Halicka
(Czarna Wieś Kościelna)

Chleb żytni

Na kilka dni przed planowym upieczeniem chleba, gotujšcš się wodš zaparzyć trochę mški żytniej, z której po kilku dniach fermentacji powstaje zakwas. Na 12 godzin przed zamieszaniem chleba z zakwasu i mški powstaje rozczyn. Po 12-tu godzinach dodawana jest mška i chleb powinien być dokładnie zamieszany. Musi podrosnšć w dzieży, a pó?niej jeszcze w blaszanych foremkach. Jest to przepis, według którego wypiekamy chleb w naszej rodzinie od wielu pokoleń.

Opracowanie:
Anna Szpakowska
(Złotoria)

Stasianka

Składniki:
szklanka fasoli
1 szklanka pęcaku
1,5 litra mleka
1 litr wody


Sposób wykonania:

I szklankę fasoli i 1 szklankę pęcaku ugotować w wodzie, aż zmięknie. Pod koniec gotowania wlać całą zawartość mleka i zagotować. Posolić do smaku.

Opracowanie:
Teresa Kraszewska
(Czarna Wieś Kościelna)


Transmisja Online z sesji Rady Miejskiej

PLAN PRACY RADY MIEJSKIEJ W CZARNEJ BIAŁOSTOCKIEJ NA ROK 2018

25 stycznia (czw.)
27 marca (wt.)
12 kwietnia (czw.)
12 czerwca (wt.)
30 sierpnia (czw.)
09 października (wt.)
15 listopada (czw.)
18 grudnia (wt.)


Księga gości
Wpisz się do naszej
Księgi Gości

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać na email informacje o aktualnościach na stronę zapisz się do naszego systemu


LINKI


2006-2007 Copyright: Urząd Miejski w Czarnej Białostockiej, wykonanie: Tomasz Lulkiewicz

Font Size: